Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

21 Eylül 2007 Cuma

Şampiyon var, pist yok

C Spor 10.12.2003

ELENA DEMİRYÜREK

Bale ve dengenin buz üstünde uyumlu figürler çizmesi olarak nitelendirilen buz pateni, her ne kadar Türkiye için 'fantezi' sporu olarak gösterilse de bu branşta yıldızı parlayıp uluslararası alanda belirli bir çizgiye gelen isimler 'pist' engel ini aşamıyor. Tüm haftaya yayılmış bir çalışma programı, kondisyon ve buzun üzerinde yapılan çalışmaların yanı sıra bale eğitimini de kapsayan zorlu bir o kadar zevkli bir spor dalını yapmak Türkiye'de gerçek zor. İşte bu zoru başaranlardan biri de 13 yaşındaki Renk Kemaloğlu ... Son üç yıldır başarıdan başarıya koşan, kazandığı şampiyonluklarla Almanya'da burs kazanan genç yıldız. Buz Pateni Ulusal Takımı'nın da en genç ve yetenekli sporcularından...
Yıllarca İstanbul'un büyük alışveriş merkezlerinden birinde eğlence amaçlı kurulan bir buzpateni pistinde Avrupa ve Dünya'da başarılar kazanmak için çaba sarf ediyor. Kendisiyle yaptığımız röportajda hedefleri, yaptığı sporun bugünü, geleceği ve hedefleri hakkında görüştük.
-Buz patenine nasıl başladınız?
RENK KEMALOĞLU- Dört yaşımdayken annem beni Capitol'deki buz pateni pistine getirdi ve ben bu spora burada başladım. 9 yıldır yapıyorum ve buz patenine başladığınız zaman bırakmak istemiyorsunuz. 3 yıl önce ulusal takıma seçildim. Yurtdışında düzenlenen yarışmalara gittik ve iyi dereceler aldık. Geçtiğimiz yıl Hırvatistan'da yapılan Zagrep yarışmasında takım halinde birinci olduk. Sadece İzmit kaldı
-Gelişim için neler gerekli?
R.K.- Öncelikle profesyonel bir pist gerekiyor. Çünkü alışveriş merkezinin içinde kurulmuş, eğlence amaçlı bir pistte profesyonel sporcular yetişmesini beklemek yanlış olur. Ankara'da olimpik bir pistimiz vardı ama o da kapatıldı. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de bu sporu yapabileceğimiz bir tek İzmit'teki pist kaldı. Bu pisti de Sefa Sirmen yaptırmıştı ancak okulumuz olduğu için gidemiyoruz. Ama yine de biz bunu 3 yıl devam ettirdik. Ulusal Takıma verilen zaman dilimleri sabaha karşı 5 ve 7 arasındaydı, ailelerimizin de desteğiyle uzun bir süre gidip geldik ama bu yıl sınavlarımız (Kolej ve Anadolu Liseleri) var ve bunu yapabileceğimizi sanmıyorum.

Almanya'dan burs aldım

-Başarılı bir buz patencisiniz, yabancı ülkelerden burs aldınız mı?
R.K- Ben Almanca biliyorum bu nedenle Alman bir antrenör edindim. Geçen yıl da burs alarak 4 ay bu ülkede okudum ve aynı zamanda buz patenimi de geliştirdim. Ancak 13 yaşındayım ve ailemden uzak kalmak beni çok üzdü.
- İlerdeki hedefleriniz nelerdir?
R.K.- 16 yaşımda üç seriyi de tamalayıp, uluslararası yarışmalarda en iyi şekilde ülkemi temsil etmek ve bu sporda başarılı olarak bir ilke imza atmak istiyorum. İdollerim Kwan ve Kohen
-Örnek aldığınız bir sporcu var mı?
R.K.- Geçtiğimiz yıl Almanya'da geçirdiığim aylarda 16 yaşında İtalyan bir sporcu olan Katarina Corsa 'yı örnek alıyorum. Çünkü 2 yıl içinde çok büyük gelişmeler katetmiş ve o da ailesinden kilometrelercei uzakta sadece sporu için mücadele ediyor. Avrupa 2.'si, Dünya 3.'lüğü var. Onun dışında Michelle Kwan , Sasha Kohen da benim için örnek alınması gereken bir isim.
- Şampiyonalara hazırlanırken nasıl bir çalışma şekli izliyorsunuz?
R.K.- İnanılması belki güç ama biz Galeria'de antrenman yapıyoruz ve kondisyon çalışmalarımızı da haftanın 3 günü alışveriş merkezinin otoparkında yapıyoruz. Tamamen imkansızlıklarla dolu bir ortamda çalışmak zorundayız ama ben ve arkadaşlarımın pek çoğunun bu sporda vazgeçmeye niyeti yok. Çünkü Türkiye'nin buz pateninde de sesini duyurması gerekiyor. Ama ben kapatılan pistlerimizin açılmasını ve daha fazla insanın bu sporla uğraşmasını istiyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Renk Kemaloğlu günümüzde de ülkemiz için çok değerli bir sporcu olarak şampiyonluğa doğru ilerlemektedir. Bütün Türkiye'nin ona destek olduğunu ona göstermeliyiz.