Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

21 Eylül 2007 Cuma

Erzik: Bu iş hemen çözülmeli

Cumhuriyet 09.07.2005

ELENA DEMİRYÜREK

Naklen yayın gelirlerinin kulüpler arasında adaletli bir şekilde dağıtılması için Futbol Federasyonu'nun belirlediği 'yeni havuz sistemi' ne 'gelirlerinin azalması' nedeniyle 4 büyüklerin karşı çıkması futbolda gündemdeki yerini koruyor. Federasyonun, 4 büyük kulübün yöneticilerinin de katılımıyla yaptığı toplantının ardından her ne kadar 'olumlu' sinyaller verildiyse de anlaşma sağlanamadı. Ayrıca 4 büyük kulübün başkanlarının delege sıfatıyla genel kurulda alınan naklen yayın kararının iptaline ilişkin dava açması da olaya yeni bir boyut kazandırdı.
Havuz sisteminin mimarı Futbol Federasyonu Onursal Başkanı ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik , konuyla ilgili Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı.
Erzik, federasyon ve kulüpler arasında yaşanan olayların üzücü olduğunu belirterek, ''3813 sayılı kanunda zamanında çeşitli değişiklikler yapıldı. Bunun nedeni de spor mahkemesi olmayan Türkiye'de özerk olan Futbol Federasyonu'nun idari yargıya gitmesinin önüne geçmekti. Federasyon idari yargıdan kurtarılmak istendi. Bunun için de gerek TBMM gerekse o zamanki yasama organı bize bu konuda çok yardımcı oldu. Ancak yine de açık bir kapı bırakıldı. Türkiye'nin gittiği nokta iyi bir nokta değil. UEFA ve FIFA kriterleri geçerli. Kulüplerin yargıya başvurmak için haklı nedenleri de yok değil. Ama ortak bir noktada buluşulmalıdır. Benim onursal başkanlığını da yaptığım toplantıda on dört kulübün ortak bir öneri getirmesi ve geriye kalan 4 büyük kulübün de bu karardan hoşlanmayarak salonu terk etmesi bugünlere gelmemize neden oldu'' dedi. UEFA Asbaşkanı Erzik, ''Ben yaptığım açıklamalarda takımlar arasında 14 ya da 4 diye ayrım olmayacağını söyledim. Naklen yayın pastasını herkesin paylaşması gerekir. Biz 1996 yılında aynı tartışmaların benzerini yaptık. Birlik ve beraberlik olmadığı zaman yayın konusunu tartışmak için televizyonlara gittiğinizde farklı farklı durumlar ortaya çıkıyordu. Belli bir denge yoktu. Tüm haklar federasyonda toplanıyor. Parça parça yapılan toplantılarla birlik sağlanamaz" diye konuştu.

Erzik herkesi mutlu etmenin mümkün olmayacağına değindi ve "En azından orta bir nokta bulunabilir. Federasyon tüm kulüpleri bir an önce bir araya toplayıp bir karar vermeli. 4 büyük kulüp 2008'e kadar bütçelerini ayarladıklarını tüm planlarını mevcut sisteme göre yaptıklarını söylüyorlar. Asıl itiraz nedenleri de bu. Ancak belli bir adil sistem yapılabilir. Mevcut olan sistem günümüze daha uygun hale getirilebilir. Ancak federasyonun olaya ağırlığını koyarak hepsini bir arada toplaması gerekir. Tabii ki her kulüp eşit değil. Dünyada da bu durum böyle. Kazanılan deneyimler, Türkiye'nin yapısı da göz önüne alındığında bazı değişiklikler yapılabilir. Ancak bunlar da 18 takım bir araya getirilerek yapılmalı. Biz de 1996-1997 yıllarında havuz sistemini kurarken çok zorluklar çektik. Birçok tartışma yaşandı. Uzlaşmak zor oldu. O dönemde 25 milyon dolar getirin, büstünüzü diktirelim dediklerinde bizler 45 milyon dolarlara imza attık. Önümüzde kulüplerin katılacakları uluslararası kupalar, çok kritik ulusal maçlar bulunuyor. Bence artık herkesin bir araya gelip ortak bir çözüm geliştirmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu, Türkiye'nin zararına olacak" dedi.

Hiç yorum yok: