Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Biz yüzde yüz yerliyiz

C Spor 28.04.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Avrupa'da ikinci lige düşmüş bir ulusal takım. Onun idealist teknik patronu. Olanaksızlıklardan, yanlışlardan dolayı iki ileri bir geri giden bir spor dalı. Bu durum nerede mi oluyor ve bu antrenör kim mi? Hiç uzağa gitmeyin. Futbol Ulusal Takım antrenörünün ayda 50 bin dolar, basketbol koçunun 12 milyar Türk Lirası aldığı ama Voleybol Ulusal Takım Antrenörlerinin ise sevabına çalıştığı bu ülke Türkiye. Bu antrenör ise Erkek Voleybol Ulusal Takım Antrenörü Nedim Özbey . Özbey, takımının artılarını-eksilerini, onları getirmek istediği noktaları ve olanaklarını sınırlayan durumları anlattı...
- Bu yıl ilk kez düzenlenecek Avrupa Ligi'ne Türkiye de katılıyor. Bu turnuvadaki hedefiniz nedir?
- Bizim asıl hedefimiz Danimarka'da yapılacak olan ikinci ligden birinci lige çıkma mücadelesi. İlk periyotu bu yılın temmuz ayında, ikinci tur maçlarını da 2005 yılında oynayacağız. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Avrupa Ligi'ne CEV bizi de dahil etti. Takımımız yeni olduğu için onları bu şampiyonada yıpratmak istemiyorum.
- Bahar Kupası'na birçok ülke genç takımlarını götürürken, biz A Ulusal Takım'la katılıyoruz...
- Bahar Kupası özel bir turnuva niteliğinde. Burada takımlar yeni taktikler ve oyuncular deniyor. Biz de Danimarka'daki organizasyona hazırlanmak ve takımımızın daha fazla maç yapmasını sağlamak istiyoruz.
- Takımda büyük bir revizyon oldu. Bu başarıyı ne kadar etkiliyor?
- Takımda 10 kişi değişti. Yaş ortalaması 24, boy ortalaması ise 1.98. Baktığınızda bu ideal bir takım demektir. Ancak bu ekibin en büyük eksiği, ligde takımlarında önemli noktalarda yabancılar oynatıldığı için maç eksiklerinin olması.
- Lig takımlarının transfer politikası ve sporcu seçimleri sizi nasıl etkiliyor?
- Yabancı transferinde yaşanan yanlış seçimler ve transfer politikaları, başarılı sporcuların körelmesine neden oluyor. Örneğin Erdemirspor lig şampiyonu ama onlardan sadece bir sporcuyu ulusal takıma alabildik. Çünkü en gerekli noktalarında yabancılar oynuyor.
- Takımın ligde fazla oynamayan sporcularından oluşması şampiyonalarda sorun yaratmayacak mı?
- Üç buçuk ay içinde çeşitli turnuvalarda 24 maç oynayacağız ve bu da bize büyük avantaj sağlayacak. Aslında burada şunu söylemek doğru olur. Biz hazırlayacağız, takımlar yararlanacak.
- Ekonomik açıdan ulusal takım antrenörlüğü size tatmin sağlıyor mu?
- 15 yıldır ulusal takımlarla çalışıyorum. 250 ulusal maçta görev aldım. Ama hiç kimse bir gün gelip başın ağrıyor mu diye sormadı. Ulusal Takım antrenörünün hiçbir sosyal güvencesi yok. Günde 6 saat antrenman yapıyoruz, kasetlerin izlenmesi, sporcularla toplantı derken 12 saatten fazla bir süre harcıyoruz. Günde ancak 7 saat uyuyabiliyorum. Ailemden uzak kaldığım zamanlar da cabası. Devlet ekonomik açıdan çok büyük bir destek vermiyor buna karşın federasyondan yüzde 12'ye varan bir kesinti yaptı.
- Maddi olanaksızlıklara karşın ideal takımı kurduğunuza inanıyor musunuz?
- İdeal takım sadece lafta var. Ulusal takımlarda gelen yabancı antrenöre büyük paralar ödenir ve sosyal güvenceleri vardır.
- Bayanların çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Eskiden erkek voleybolu örnek gösterilirdi. Bayan voleybolu daha gerideydi. Bizim ulusal takımımızda yabancı oyuncu yok. Ama bayanların tarihine baktığınızda çok sayıda sporcu var. Şu anda ilk altıda oynayan Natalia bile yabancı asıllı.
- Takımı turnuvalara motive etmek için neler yapıyorsunuz? Profesyonel bir yardım alıyor musunuz?
- Bilimsel araştırmalar yapıyoruz. Oyuncularımızı psikolojik ve mental açıdan da profesyonellerle çalıştırıyoruz. Fatih Terim, Ersun Yanal gibi başarılı antrenörlerden takımlarını nasıl motive ettiklerini de öğreneceğiz. Sporcular saha ve maçlar dışında birbirleriyle görüşmüyorlar. Bunu kırmaya çalışıyoruz. Takımı sosyal aktivitelerle biraraya getireceğiz ve aile olmalarını sağlayacağız.
- Çocuğunuzun voleybolla uğraşmasını istiyor musunuz?
- Hayır bunu istemiyorum. Çünkü maddi manevi çok yıpratıyor. 33 yıl boyunca insanları mutlu eden bir işle uğraştım ama birçok açıdan beni mutlu edemedi. Limon satsam daha fazla para kazanırdım. Bir çımacı kadar para kazanıyorum. Bu nedenle çocuğumun daha bireysel bir sporla uğraşmasını tercih ederim.
- Takımın parolası nedir?
- Burası er meydanı buradan kaçış yok...
- Erkek voleybolunun kendine gelmesi için neler gerekiyor?
- Transfer ve lig sisteminin değişmesi gerekiyor. Türk oyuncular desteklenmeli. Yabancı kısıtlaması getirilmeli. Deneyim kazanmalıyız ve masraf yapmalıyız. Antrenörlerin eğitilmesi gerekiyor. Çünkü ne lig takımlarında ne de federasyonda Türk antrenörler yetiştirilmiyor. Federasyonun ulusal takımlara yabancı antrenör almaması çok iyi bir şey. Çünkü ülkemizde üç bin antrenör var ve bunlardan 24 tanesi ulusal takımda görev alıyor. Bu da sevindirici bir durum.

Hiç yorum yok: