Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

İki Ezeli Rakip

C Spor 25.08.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Büyük dörtlemenin sonuncusu: ABD Açık... Sezonun son Grand Slam'i bu yıl 122. yaş gününü kutluyor. 30 Ağustos'ta başlayacak turnuva hem tenisseverler hem de sporcular için dörtlemeye güzel bir final niteliği taşıyor. Sezon boyunca şampiyonluk ve dünya sıralamasında iyi bir yer edinmek için mücadele eden sporcular ABD Açık'la başarılı sonuçlar elde etmeyi amaçlıyor.
Bayanlar, erkekler, çift bayanlar, çift erkekler ve karışık çiftler olmak üzere 5 ana daldan oluşan turnuvanın bu yılki para ödülü tekler şampiyonluğunda 1 milyon dolar.

Şampiyonanın tarihçesi

1881 yılının Ağustos ayında Ulusal Tekler Şampiyonası olarak başlayanturnuva ilk olarak kulüpler arasında yapıldı. 34 yıl boyunca Newport'ta sürdürülen bu gelenek, ilk olarak Casino Newport tarafından düzenlendi. ABD Tek Erkekler Turnuvası olarak anılan etkinlikte 1900'lü yılların başında Çift Erkekler Şampiyonası da yapılmaya başlandı. Yenilenen turnuvanın en önemli özelliği ilk yıllarda doğu ve batı olarak ayrılmasıydı. Ancak bu çekişme belli bir süre sonra ülkeyi ikiye böldüğü düşünüldüğü için kaldırıldı.
Turnuvanın en önemli eksiği bayanların katılamamasıydı ve 1887 yılında ilk kez Philadelphia'da Tek Başanlar Şampiyonası yapılmaya başlandı. 1889 yılında ise Kriket Kulübü'nda Çift Bayanlar Turnuvası düzenlendi.
Karışık Çiftler Turnuvası'nın doğumu ise biraz daha sancılı oldu ve geçen yüzyılın ilk çeyreğine dek beklenmesi gerekti.
ABD'nin bu büyük tenis turnuvası zamanla uluslararası bir boyut kazandı. Özellikle her şeyi evrenselleştirmeyi seven ABD'liler bu organizasyonu Grand Slam kategorisine sokmayı başardı. Tarihi boyunca farklı farklı kentleri dolaşan ve ABD'nin dünya ile olan sportif bağının güçlendiren bu organizasyon 122 yıllık tarihinde neredeyse hiç sekteye uğramadı.

Olimpiyatlar dezavantaj

Organizatörler bu yıl beklenen ilgiyi hem seyirci hem de sporcular açısından görmemekten endişe ediyor. Çünkü Atina Olimpiyat Oyunları turnuvadan bir gün önce sona eriyor. Bu da oyunlara katılan sporcuların yorgun ve isteksiz olmasına neden olabileceği gibi olimpiyatları izlemek için Yunanistan'a giden tenisseverlerin turnuva için ABD'ye geçmeyebileceklerini düşündürüyor.
Bu durumda yılın son Grand Slam'i beklendiği gibi görkemli bir final yerine diğerlerine göre sönük de geçebilir.

Ustalar son kez sahnede

Tenis dünyasını büyük bir tiyatro gibi düşündüğümüzde turnenin son ayağı ABD Açık oluyor ve dünya tenis sıralamasının başındaki isimler bu Grand Slam'den başarı ile ayrılmak ve puanlarını daha da yükseltmek istiyor.

Hiç yorum yok: