Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

21 Eylül 2007 Cuma

İmaj her şeydir

Cumhuriyet 10.05.2003

Derleyen: ELENA DEMİRYÜREK

Yeşil sahalar, sporcuları, kulüpleri, antrenörleri ve seyircileriyle 250 milyar dolarlık bir ekonomik güç haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre, dünyada 250 milyon kişi doğrudan, 1 milyar kişi ise dolaylı yoldan futboldan para kazanıyor.
Bir kulübün dünya çapında ayakta kalabilmesi için iyi futbolun ve futbolcuların yanı sıra reklamla pazarlama da ön plana çıkmış durumda. Hatta Batılı ülkelerde futbolun pazarlaması, oyunun bile önüne geçmiş durumda. Dünyanın en büyük kulüplerinden biri olan Real Madrid, Zidane , Ronaldo , Raul ve Luis Figo gibi yıldız futbolculara sahipken Manchester United kadar ses getiremiyor. Peki neden? The Observer'dan Conal Walsh , bu sorunun yanıtını buldu: David Beckham .
Beckham, dünyanın en çok kazanan ve tanınan futbolcusu... Saç stili, futbolu, evliliği, yaptığı harcamalar ve çocukları... Yıllık geliri ve harcamaları, 50 milyon euro'yu buluyor. Manchester United gibi bir takım için bile çok masraflı... Peki neden İngiliz takımı, Beckham'ı satmıyor? Çünkü genç kızlar ve erkekler Beckham'ı görmek için İngiltere'ye akın ediyor, Beckham, sponsorların ilgi odağı oluyor. M.United da Beckham sayesinde milyonlarca Euro kazanıyor.
Dünyanın her köşesinden hayranları olan Beckham'ı genç kızların yanı sıra erkekler de ilgiyle takip ediyor, onun gibi giyinip, onun sürdüğü parfümü kullanıyorlar, onun taktığı aksesuvarlara para ödüyorlar; çünkü yaşıtları olan kızlar ona benzeyen erkeklerden hoşlanıyor. Kısaca bu bir çark ve herkes bundan yararlanıyor.
Real Madrid de bunun bilincinde olduğu için futbolcuya kolay kolay reddedilemeyecek bir teklif sundu. Ancak Beckham bu teklife pek sıcak bakmıyor. Çünkü sponsorları başarılı futbolcu İspanya'ya transfer olursa anlaşmalarını iptal edeceklerini belirtti.
Öte yandan dünyanın en iyi futbolcusu sayılan Ronaldo, Beckham kadar ilgi görmüyor, hatta İspanyollar Real Madrid'in maçlarına gitmek yerine Beckhamlı M.United'ı seyrediyor. Bu da sponsor gelirlerinin M.United'dan 10 milyon euro eksik olmasına neden oluyor.
Artık dünya pazarında iyi futbol değil imaj ön plana çıkıyor, futbolcular bu sayede reklam geliri elde ediyor, film teklifi alıyorlar ve takımlarındaki yerlerini garantiliyor. Takımlar da iyi futbolun yanında, aldıkları futbolcunun imajına ve dünya piyasasındaki yerine dikkat ediyor.

Hiç yorum yok: