Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

21 Eylül 2007 Cuma

Kıtalararası dede Safder Kartoğlu, 5. kıtada koşmaya hazırlanıyor

C Spor 19.11.2003

ELENA DEMİRYÜREK
Sporun yaşı yoktur. Bu, tüm dünyada spor adamları, yazarları ve bu işe gönül vermiş tüm insanların ortak parolasıdır. Bu sayede yeryüzünde yaşayan herkesin spor yapması, bununla birlikte daha sağlıklı, barışçı ve insanlığa yakışır bir yaşam sürdürmesi isteniyor.
Safder Kartoğlu da hem spor yaparak formunu koruyor hem de elde ettiği başarılarla ülkemizi yurt dışında temsil ediyor. İlerlemiş yaşına rağmen spordan kopmayan Kartoğlu, 17 Şubat-20 Şubat 2004 tarihleri arasında Afrika'da düzenlenecek Dünya Masterlar Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek. Bu turnuvayla birlikte 5 kıtada koşmuş bir isim haline gelerek hem kendi kariyerinde hem de Türkiye'nin atletizmdeki tarihinde önemli bir kilometre taşı olacak.
1927 yılında Zonguldak'da doğan Kartoğlu, yaşamının neredeyse tamamını spora adayan bir spor adamı. Futbol başta olmak üzere gençlik yıllarında basketbol, voleybol, hentbol, atletizm gibi dallarla da uğraştı. Ancak sadece kendisi değil, yaşadığı kentlerde de sporun yayılmasına büyük katkılarda bulundu.
Şu anda 76 yaşında olan Safder Kartoğlu'nun ilerleyen yaşının en önemli tutkularından bir tanesi atletizm oldu. Bu sayede önemli başarılara imza atan spor adamı 1995 yılına kadar Avrasya Maratonu'na katılarak gidermeye çalıştı. Ancak hedeflerini daha da büyüten başarılı sporcu, dünya çapında düzenlenen maratonlara da katılmaya başladı. Çoğunlukla bu turnuvalara katılma konusunda maddi sıkıntılar yaşayan Kartoğlu, yine de yılmamış ve her türlü zorluğa rağmen şampiyonlara katılmayı başarmış.
O dünyada tanınmasını 68 yaşından bu yana katıldığı uluslararası maratonlara borçlu. Dünyada büyük öneme sahip olan Stokholm, Londra, Rotterdam, Lozan, Viyana, Paris, Atina, New York Maratonları'nda yarıştı.
Bu maratonlarda 16 bininci sıralardan, ilk sıralara kadar yükseldi. Ancak bu başarılar da Kartoğlu'nu tatmin etmedi ve şimdilerdeki hedefi Afrika'da yapılacak maratonla 5. kıtada koşmak. En büyük düşü ise 93 yaşında New York Maratonu'na katılmak.
Kartoğlu'nun bu başarıları hem ülkemizin Masterlardaki başarılarını hem de 70'li yaşlarında olan insanların da spor da önemli başarılara imza atabileceğinin en önemli göstergesi. Kartoğlu, sporun ve azmin en önemli örneklerinden bir tanesi. O, genç yaşına rağmen hayattan umudunu kesmiş, sporun yararları konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan insanlara bir hayat dersi veriyor.

Hiç yorum yok: