Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Meydan okumaya geldim

C Spor 08.09.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Akademik kariyeri üst düzeyde bir çalıştırıcı... Türkiye'de fazla alışık olmadığımız bir durum. Eczacıbaşı Spor Kulübü geçen yıl aldığı kötü sonuçlar nedeniyle değişikliğe gitmeye karar verdi. Bunun için öncelikle menajerliğe Selcan Teoman 'ı getirdi. Ardından da İtalya ve Brezilya ulusal takımlarını çalıştıran Marco Aurelio Motta ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Motta ve yeni sistemi ile ilgili birçok spekülasyon ortaya atıldı. Altyapıya bu kadar önem vermesinin neleri değiştireceğinden, Eczacıbaşı'nın bu sistemi benimseyip benimsemeyeceğine, çalıştırdığı ulusal takımlardan "huysuzluğu" nedeniyle ayrılmasına kadar bir çok iddia ortalarda dolandı durdu. Motta ile Eczacıbaşı Spor Kulübü'nde konuştuk. Bize hem kendisini hem de yeni sistemi anlattı.
-Eczacıbaşı'na gelmeden önce takım hakkında ne biliyordunuz?
Ben daha çok ulusal takımlarla ilgilendiğim için Eczacıbaşı ile ilgili bir bilgiye sahip değildim. Ama geldiğimde iyi bir takım olduğuna karar verdim.
-Ulusal takımlar düzeyinde çalışan bir antrenör olarak, Eczacıbaşı hakkında fazla bilginiz olmadığını da göz önünde tutarsak neden bu takımı çalıştırmaya karar verdiniz?
Bu benim için kişisel bir meydan okumaydı. Benim görüşlerimle takımın yapmak istedikleri uyuşuyordu. Ben tabandan gelen oyuncu yetiştirmeye inanıyorum ve Eczacıbaşı da bunu hedefliyordu. Benim yaptığım tüm iş anlaşmaları uzun solukludur. Çünkü yaptığım şeyin sonucunu almak uzun sürüyor. Burada mucize gerçekleştirmiyoruz sadece çalışıyoruz. Bir takım yapmak birkaç ay, oyuncu yetiştirmek birkaç yıl sürüyor. Biz takımdan çok oyuncu yaratmaya çalışıyoruz. Size birkaç ay içinde dünyanın en iyi oyuncularından harika bir kadro oluşturabilirim ama harika oyuncular yetiştirmek için zaman gerekir.
- Eczacıbaşı'nın geleneksel hale getirdiği bir şampiyonluk geçmişi var. Ancak bu başarıyı geçen yıl devam ettiremedi. Şimdi yeni bir antrenör ve sistemle sezona başlayacak. Dahası kadrosunun yarısından fazlası gençleştirildi. Eczacıbaşı bu yıl istediği şampiyonluğu yaşayabilecek mi?
Eczacıbaşı'nın kadrosunda yabancı oyuncular olsa bile Türk sporcularına ağırlık verecek. Kulübün hedefi uzun vadeli süreçte şampiyonluklar elde etmek. Burada asıl amaç oyuncu yetiştirmek. Bu da zaman alacak.
- Avrupa Kupaları'nda büyük başarılar edinmiş bir kulüple çalışıyorsunuz. Ancak yaşanan kötü sezon ve takımın yeni olması nedeniyle kamuoyunda ilk turda elenebilirler gibi görüşler de yayılmaya başladı. Ne düşünüyorsunuz?
- Ben buraya çalışmaya ve kazanmaya geldim. Herkes yapması gerekeni biliyor. Sonuçlar çalışmaların ürünüdür. Bu yıl belki kazanamayabiliriz ama gelecek yıllarda başarılı olacağız. Biz bir yolun başındayız ve gelcekte herşey daha iyi olacak.
- Yabancı tranferi henüz bir netlik kazanmış değil. Geçen sezonlarda Eczacıbaşı'nın daha atak davrandığını görürdük. Bu sakinliğini nedeni nedir?
Bu sezon Türk oyuncu tabanımıza ağırlık verdik. Yabancı sporcuyu sadece kadroyu takviye etmesi için alıyoruz. Hem kadro, hem antrenör, hem de yeni bir sistem olduğu için bocalama yaşanması normal. Üstelik bu yaz olimpiyatlar oluduğundan tüm dünyada transferler sarkmış durumda. Selcan Hanım ve teknik ekibimiz onların araştırmalarını yapıyor.
- Eczacıbaşı'nın yeni ile eski sistemi arasında ne gibi farklar olacak?
Yeni sezonda ilk hedef dünyaya ayak uydurmak. Dünyada birçok kulübün kullandığı bir istatistik programı satın aldık. Kimin nasıl hareket ettiğini, oyuncuların nerede sorun yaşayıp, nerede rahat olduklarını öğrenebileceğiz ve buna göre hareket edeceğiz. Eczacıbaşı'nı dünya standartlarına çıkaracağız.
- Altyapı için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
Türkiye çapında seçmeler yapmayı hedefliyoruz. Bu proje devam ederse sonuçları 6 yıl içinde ortaya çıkacak. Tüm ülkeden seçilecek potansiyel voleybolcular da Türk voleyboluna kazandırılacak.Eczacıbaşı'nın ulusal takımda bulunan sporcuları iyi oyuncular. Ancak bizim hedefimiz onların arkasından gelecek daha iyi voleybolcular yetiştirmek. Bu sayede oyuncu sirkülasyonunu sağlayarak Türki ye Ulusal Takımı'nın başarısını da devam ettireceğiz. Özellikle basının merak ettiği hangi yabancıyla anlaştığımız yönünde. İşte biz bunu yıkmak için burdayız. Türk oyuncuyu üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Yabancı oyuncuya güvenemezsiniz. Çünkü gelirler ve giderler, tıpkı benim gibi. Ama önemli olan benden sonra da devam edebilecek bir yapılanma oluşturabilmek. Eczacıbaşı'nda yaptığımız iş ulusal takıma da yansıyacak.

Yıldızlarla sorunum yok

-Türkiye'de fazla tanınan bir antrenör değilsiniz. İtalya'da ulusal takımdaki yıldız oyuncularla geçinemediğiniz yönünde iddialar var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Benim yıldızlarla bir sorunum yok. Benim amacım oyuncu yetiştirmek ve onlardan yıldız yaratmak. İtalya 2002'de ben gittiğimde Dünya Şampiyonu oldu. Tek sorunum çalışmak istemeyenlerle.

MOTTA KİMDİR?
Marco Aurelio Motta 1960'da Brezilya'da doğdu. Spor Akademisi mezunu olan Motta, 22 yaşında antrenörlük kariyerine başladı. Brezilya Genç Bayan Ulusal Takımı'yla 1985'te dünya dördüncülüğünü, iki yıl sonra da 1987'de Kore'de Dünya Şampiyonluğu'nu kazanan çalıştırıcı 1991-96 yılları arasında İtalya Ulusal Takımları'nı çalıştırdı ve 14 yıllık Avrupa Şampiyonu Rus Genç Bayan Ulusal Takımı'nı yenerek, üst üste iki kez genç bayanlarda Avrupa Şampiyonluğu'nu kazandı.

Hiç yorum yok: