Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Nurhan'ın bileği bükülmüyor

C Spor 09.06.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Kıvırcık saçlı 1.70 boylarında 50 kg bir bayan Nurhan Pehlivan ... Sokakta gördüğünüzde yaşıtlarından hiçbir farkı yok. Modern bir görüntüsü ve giyim tarzı var. Peki onu diğerlerinden farklı kılan ve bu sayfaya taşıyan konu ne? Pehlivan, bir bilek güreşçi... Olimpik bir spor olmadığından başarıları pek gündeme gelmiyor. Sansasyonel bir yaşantısı da yok...
Bir dünya şampiyonluğu, bir dünya ikinciliği ve Avrupa'da sayısız başarısı bulunuyor. Genellikle televizyonda gördüğümüz bilekgüreşi sahnelerine benzemiyor yaptıkları. Onunla bu spora neden başladığını, zorluklarını, artılarını ve eksilerini Türkiye'deki durumunu konuştuk.
- Bilek güreşi şu anda Vücut Geliştirme Federasyonu'na bağlı. Her hangi bir sorun yaşıyor musunuz?
- Bilek güreşi ile vücut geliştirme arasında bir benzerlik yok. Biz bundan önce Herkes İçin Spor Federasyonu'na bağlıydık sonrasında Vücut Geliştirme'ye geçtik. Şimdi üvey evlat muamelesi görüyoruz. En başarılı ulusal takım bizimki. Birçok dünya, Avrupa Şampiyonuklarımız var. Federasyonunun maddi olarak sorun yaşamamasına karşın bizim sporumuza ayrılan olanak çok kısıtlı. Bu da bizim turnuvalara gidecek sporcularımızı finanse edemememize neden oluyor.
- Şampiyonalarda durum nedir?
- Son bir yıldır ödenek eksikliğinden dolayı yarışmalara katılacak sporcu sayısı azaltıldı. Mehmet Atalay ve Mehmet Ali Şahin 'in destekleri ile yurtdışındaki organizasyonlara uçak bileti parasını bulabiliyoruz. Sporcular başka mesleklerle uğraşıyor çünkü hiçbir getirisi yok.
-Bilek güreşini kamyoncular ya da kahvede oturan insanların yaptığı imajı bulunuyor.
- Bu imaj gerçekten garip. Ama bazı doğrulukları da var. Çünkü bazı sporcular olanaksızlıklardan kahvede antrenman yapmak durumunda kalıyor. Ben Fransa'da doğdum, ailemde birçok insan sporla uğraşır. Orada bu spor gerçekten ilgi görür. Bu ülkede bu kadar başarılı sporcular varken bunun değerinin bilinmemesi çok kötü.
- Engelli sporcuların durumu nedir?
- Onlar Engelliler Federasyonu'na bağlandı. Bu nedenle daha rahat bir konumdalar. Şampiyonalara gidebiliyor ve ödenek sıkıntısı çekmiyorlar. Onların aldıklarının üçte biri oranında harcırah alıyoruz.
- Ayrı bir federasyon olmayı düşünüyor musunuz?
- Birçok sorun yaşayan bir sporuz. Az sayıda sporcu olduğundan zaman zaman birbirimizin antrenörü, yardımcısı ve rakibi oluyoruz. Şimdi bu açıdan baktığınızda biz sorunlarını da birlikte çözen insanlarız. Federasyon bizimle ilgilenmediği için kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Bu da bizim bir altyapı oluşturmamızı sağlıyor. Bir federasyon oluşturabiliriz. Ama sponsor şart. Bunun için de yılda 150-200 milyar yeterli olacaktır.
- Dünyaca tanınmak nasıl bir duygu?
- Bir işte en iyisi olduğunu bilmek güzel. Dahası bunu tüm dünyanın bilmesi daha da harika.

Hiç yorum yok: