Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Olimpiyat düşü yine kâbus

C Spor 26.05.2004

ELENA DEMİRYÜREK


Türkiye'nin olimpiyat serüveni 1906 yılından bu yana devam ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki sporcuları bir araya getiren, en büyük sportif organizasyon olan Yaz Olimpiyat Oyunları'nı ülkemizde düzenlemek için çok uzun bir süredir büyük uğraş veriyoruz. Ama olimpiyat meşalesi adaylık rüzgârının estiği 2000 yılından bu yana İstanbul'a uğramıyor. Ya hiç aday gösterilemiyoruz ya da finallere kaldığımız halde son anda başka bir ülkeye oyunları kaptırıyoruz.
Bundan yıllar önce 'tesisiniz yok, gelişmemişsiniz' diyen IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) bu kez de yaptığımız tesisleri beğenmedi ve güvenliği de bahane ederek 2012 Olimpiyat Oyunları için finale kalan beş kent arasında İstanbul'u göstermedi.
Belki yapılan tesisler yetersiz bulundu, belki uluslarası arenadaki lobi çalışmaları yetersiz kaldı, belki Türkiye'nin 2003 seçimleri sonrası 'kararan' yüzü yabancıları etkiledi... Bilinmez ama Türkiye, bir olimpiyatı daha televizyon başında izlemeye mahkum edildi. Sinan Erdem 'in yaşamını yitirmesiyle IOC'de temsilcimizin olmaması durumumuzu biraz daha etkiledi. IOC'nin 2003 yılında aldığı bir kararla 2005 yılına kadar yeni üye almaması da İstanbul'un 2012 olimpiyatlarındaki şansını azalttı.
Finale kalan ülkelerin İstanbul'dan ne gibi fazlaları var?.. Nasıl oluyor da Eurovision, NATO toplantısı gibi önemli uluslararası organizasyonlara evsahipliği yapmasını uygun görenler, güvenlik gerekçesiyle İstanbul'un elenmesi gerektiğini savunuyor. Avrupa'nın en büyük ordusuna ve en iyi istihbarat teşkilatlarından birine sahip Türkiye'de güvenlik nasıl olur da sorun olabilir?
İstanbul bir metropol için bile yoğun bir nüfusa sahip ancak geliştirilen ulaştırma ağı, kalite belgeli havaalanları, olimpiyat köyünün yakınlarında 2012 yılına kadar tamamlayacağı yan yolları ve denizden de ulaşılabilirliği ile bu sorunu da aşabilecek durumda. Finale kalan kentlerden Moskova'nın havaalanının yetersizliği birçok insan tarafından bilinen bir gerçek.
Tüm kentler düzenledi
Finale kalan kentlerin en önemli özelliği daha önce ülkelerinde olimpiyatların bir ya da birden çok kez düzenlenmiş olması. Bu da İstanbul'un ve diğer elenen kentlerin şanslarının ne kadar az olduğunu gösteriyor.
İstanbul 2012 için Olimpiyat Stadı ve Olimpik Yüzme Havuzu hazır ve her an kullanılabilir durumda. Hatta 2005 yılında düzenlenecek Şampiyonlar Ligi Finali de Galatasaray'ın son bir yıldır lig maçlarını yaptığı Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak. Avrupa futbolunun dev isimlerini bir araya getirecek bu organizasyon tüm dünyadan izleyiciyi ve bir çok spor otoritesinin de İstanbul'da ağırlanacağı anlamına geliyor.
İstanbul 2012 Olimpiyatları'nı da elinden kaçırınca gözler 2016 yılında düzenlenecek organizasyona çevrildi.

Hiç yorum yok: