Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

21 Eylül 2007 Cuma

Olimpiyat İstanbul'a gelecek

Cumhuriyet 12.03.2005

ELENA DEMİRYÜREK

O, Türkiye Olimpiyat Komitesi'nin dünyadaki en güçlü sesi... Uluslararası platformda birçok açıdan ülkemizi en iyi temsil eden spor adamlarından Togay Bayatlı ... Kendisine Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ni, Türkiye ve dünyadaki yerini ve yeni projelerini sorduk.
- TMOK'nin ana görevi nedir?
- TMOK sosyal bir dernek değildir. Amacı Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin ana tüzüğünde belirtildiği gibi o ülkedeki olimpik hareketi geliştirmek, yükseltmek, korumak, olimpiyatlar ve de bölgesel oyunlar ile ilgili sporcuların, antrenörlerin ve de yöneticilerin geliştirilmesinde katkıda bulunmaktır. Bu hem maddi anlamda hem de sporculara burs vermek olarak düşünülebilir.
- TMOK'nın gelişim sürecini anlatabilir misiniz?
- TMOK bu çalışmalarını 1908 yılından beri sürekli şekilde yapmaktadır. Zaman zaman siyasi otoritelerin müdahalaesine uğramışsa da 1960 yılından sonra sadece seçimlerle gelen kişiler tarafından yönetilmiştir.
- IOC ile ilişkiler nasıldır?
- IOC Başkanı da dahil olmak üzere TMOK'nin çalışmaları yurtdışında iftiharla konuşulmaktadır. Ben TMOK Başkanı olarak 4 yıllık devrenin sadece bir buçuk yılında çalıştım, çünkü iki buçuk yıl başkanlığı Sinan Erdem yaptı. Bu kısa zamandan Atina Olimpiyatları'nda aldığımız madalyaları yüzde 100 arttırdık. En son olarak da IOC Başkanı'nın ülkemize gelmesini sağladık ve de kendisinden gelecek için ve 2016 Olimpiyatları için neler yapmamız gerektiği konusunda tavsiyeler aldık.
- Seçildiğiniz takdirde hedefiniz, projeler nelerdir?
- Çok geniş bir programımız var. Haziran gibi Akdeniz Oyunları yapılacak. Bunun çalışmalarına başladık. Ayrıca Avrupa Gençlik Oyunları var. 2006 Avrupa Olimpiyatları Genel Kurulu'nu İstanbul'da organize etmek için aday olduk. 15 yıldır hep konuşulup gerçekleştirilemeyen APHRODİSİAS Projesi'ni yürütmeye koyduk. Bu şekilde ülkemize Avrupa Olimpiyat Komiteleri'nden ve diğerlerinden gençler gelecek. Onları GSGM Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi ile birlikte ağırlayacak. Türkiye'deki Antik Olimpiyat Spor Tesisleri'ni gezdireceğiz. Antrenör gelişim kursları düzenleyeceğiz. Futbol dışındaki sporlara önem verilmesi için medya spor servisi müdürleri ile spor federasyonları arasında bir sempozyum düzenleyeceğiz. 2008'de 100. yıl için özel bir komite kuracağız.
- İstanbul Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile TMOK arasında ne gibi bir fark var?
- İkisi apayrı kuruluşlardır. TMOK İstanbul'un olimpiyat oyunlarını kazanması için elinden geleni yapacaktır. TMOK onun bir parçasıdır.

Hiç yorum yok: