Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Onlar için engel yok

C Spor 29.09.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Spor yapmak için ne gerekiyor? Sağlıklı bir vücut... Kollar, bacaklar... Hayır!.. Bunların hiçbiri spor yapmak ya da yapamamak için geçerli bir neden değil. Niye mi? Çünkü dünyada öyle sporcular var ki kolları, bacakları yok ya da bunları kulla namıyorlar. Buna karşın o limpiyatlarda rekorlar kırıyor, müsabakalarda birbirleri ile kıyasıya mücadele ediyor. M adalya almak için kürsüye çıkıyor, ülkelerini ve kendilerini en iyi şekilde temsil ediyorlar. Evet böylesi sporcuların mücadele ettiği Atina Paralimpik Oyunları sona erdi. Belki de 13-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen oyunlardan daha anlamlı ve heyecanlıydı. Çünkü 28.'si düzenlenen olimpiyatlardan 'kahraman' çıkmadı. Akılda kalan anlar birkaç tane ile sınırlı. Ancak Paralimpik Oyunları'na katılan tüm sporcular kendi zaferlerini kazanmış birer 'kahraman' . Türkiye'nin gündelik hayatında bile yaşamlarını sürdürmekte zorlanan engelliler, Atina'da altın madalya kazanıyor. Paralimpik Oyunları ilk kez 1948 yılında İngiltere'de bir hastahanede yaralı askerlerin morallerini yerine getirmek için gerçekleştirildi. Bu yarışlar 1948 Londra Olimpiyat Oyunları ile aynı anda düzenlenmişti. 1960 Roma Oyunları'nda da aynı benzerlik dikkat çekiyordu. 1988 ve 1992 olimpiyatlarında Paralimpik Oyunları'nın gelişimi daha da hızlandı.

20 ülkeden 400 sporcu

1960 yılında gerçekleştirilen Paralimpik Oyunları'nda 20 ülkeden 400 sporcu mücadele etti.
Bu sayı 40 yıl sonra 2000'de, Avustralya'da (Sydney) düzenlenen oyunlarda 125 ülkeden 4 bin atlet olarek belirlenmişti. Bu yıl düzenlenen olimpiyatlarda ise bu sayı 19 branşta 14 ülkeden 4 bin sporcuya yükseldi. Bu yıl yaz aylarında yapılan olimpiyatlarda beklenen bilet satışına uzanamayan Atina, Paralimpik Oyunları'nda 400 bin biletin 350 binini satmayı başardı. Oyunları 40 ülkeden 44 radyo ve televizyon izledi.

Hiç yorum yok: