Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Pekin oyunlara hazır!

C Spor 22.09.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Bir ülke düşünün ilk çağlardan bu yana dünyanın en uzak köşelerinden birinde kurulmuş. Kültürünü ve insanlarını düşmanlarından koruyabilmek için uzaydan bile görülebilen bir duvar inşaa etmiş. Aile bağları ve sadakat onlar için o kadar önemli ki her şeyi yapmayı göze alıyorlar. Ve en önemlisi dünyanın en yüksek nüfuslu ülkesi. Son yapılan sayımda Çin'de 1.5 milyar kişi yaşıyor. Kız çocuklarının sayısının gittikçe azaldığı, ailelerin tek çocuk geleneği nedeniyle kız çocuklarının büyük tehlikede olduğu bir ülke.

Geçmişten günümüze

Son dönemlere kadar Çin, dünya tarafından ağır çalışma koşulları olan 1989 yılında Tiananmen katliamı ile bilinen, okul çağındaki çocukları ucuz işgücü nedeniyle oyuncak fabrikalarında çalıştıran bir ülke olarak tanınıyordu.
Ancak Çin'le ilgili her anı o kadar da kötü değildi... İnsanlığın belki de ilk ticaret yolunu kurması, yeryüzündeki en iyi ipekleri üretmesı, tütsüleri, kendisine has mimarisi ve gelenekleri ile de dünyanın ilgi odağı olmayı hep başardı.

Gelişme hızlı oldu

Dünya Çin'in iyi ve kötü yönlerini tartışa dursun bu ülke elinde bulundurduğu şaşırtıcı işgücüyle ve dünyaya pazarladığı ucuz mallarla birden bire ekonomisini ikiye hatta üçe katladı. İnsanlar o kadar çok çalışmaya başladı ki izinli oldukları zamanlarda bile şirketlerine işyerlerine gitme ihtiyacı duymaya başladılar. Ve bu durum onları kısa sürede ABD ve AB ekonomileri ile yarışır hale getirdi. Mao döneminin Çin'i ile şimdinin sanayi devi Çin arasında sosyal farklılıklar bulunuyor.

2008'in evsahibi

Şimdilerde Çin dünyanın en büyük spor organizasyonuna 2008 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Atina Olimpiyatları yeni sona erdi. Ancak toplumlarının en büyük özelliği olan düzenlilik ve planlılık sayesinde oyunlara ev sahipliği yapacak olan başkent Pekin, organizasyona şimdiden hazır.
Çin'in olimpiyatlara katılması komünist dönem nedeniyle zaman zaman sekteye uğradı. Dünyadaki dengelerin yavaş yavaş yumuşamaya başladığı dönemlerde Uzak Doğu'nun kapalı kutusu olimpiyatlarda da boy göstermeye ve dünyaya açılmaya başladı.

İstatistiklerde de başarılı

2003 yılı istatistiklerine göre Çin dünya sıralamasında sporda bin 692 kezden fazla yer aldı. Yine Çinli sporcular 2003 yılına kadar olan dönemde bin 103 dünya rekoru kırdı. Masatenisinde hala bir ekol olmayı sürdüren Çin 1979 yılından itibaren IOC ile konuşarak kendi ülkelerinde de bir Olimpiyat Komitesi kurma kararı aldı.

Haifeng ilk altını getirdi

1984 yılına kadar olimpiyatlarda bir görünüp bir kaybolan ülke ilk altın madalyasını da Los Angeles Oyunları'nda atılıcılıkta Xu Haifeng elde etti. Haifeng'in ardından olimpiyatlarda Çin'in dalmadaki ilk altınını Zhou Jihdng , eskrimde Luan Jujle ve jimnastikte Li Ning 'le elde etti. Çin Atina Olimpiyat Oyunları'nda elde ettiği toplam 63 madalya ile ABD'nin ardından ikinci oldu.
2004 Oyunları'nda bayan voleybolunda Rusya'yı 3 - 2 yenerek birinciliği elde etti.

Pekin'e gelince

Ülkenin en büyük metropollerinden biri ve başkenti olan Pekin'de tüm hazırlıklar 2008 için yapılıyor. Statlar, basın merkezi, voleybol, basketbol sahalarının inşaatı tüm hızıyla devam ediyor.
Ülkede spora meraklı olan halk için büyük spor tesisleri zaten bulunuyor. Bunların yanı sıra olimpiyat oyunları için yapılan alanlarla birlikte kent spor kompleksleri bakımından zengin bir hal aldı. Pekin turistik açıdan da gezmek için ideal bir yer. Çünkü Tiananmen Meydanı, Yasak Şehir gibi tarihi mekanlar da kenti benzersiz kılıyor.

Açılış hazırlıkları başladı

2008 Pekin Yaz Olimpiyatları için hazırlıklara erkenden başlayan Çin hükümetini şimdilerde açılış töreni heyecanı sarmış durumda. Törende görev alacak dansçıların kostümleri, Çin'in geleneksel ejderhaları ve birçok aksesuvar için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Hiç yorum yok: