Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Plaj voleybolu federasyon olsun

C Spor 07.07.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Uzun yıllarını voleybola adamış bir adam. Onu tanıyanlar bilirler; eşiyle birlikte plaj voleybolu için canını dişine takarcasınca çalışıyor. Son 13 yıldır da Epirden Plaj Voleybolu'nun organizatörlüğünü yapıyor. Hasan Epirden renkli kişiliği voleybola olan tutkusu ile bu sporun vazgeçilmez renklerinden biri...
- Bu organizasyonu düzenlemek nereden aklınıza geldi?
- Plaj voleybolunun temelinde 1960'lar yatıyor. Bu düşünceler Türk voleybolunun önde gelen isimleriyle plaj voleybolunun dünyaya da ilk yayıldığı yıllarda ortaya çıkmıştı. 13 yıl önce de bu organizasyonu düzenlemeye başladık.
- Salon ve plaj voleybolu arasında ne gibi farklar bulunuyor?
- Plaj voleybolu, salonda oynanandan çok farklıdır. Çünkü beş kişinin sorumluluğunu sadece iki kişi taşıyor. Partnerinize güvenmeniz gerekir, onun da size... Salon voleybolu 9x9 metrekarelik bir alanda oynanır ve 6 kişi bu alanı kaplar. Bakıldığı zaman herkesin koruması gereken alan bellidir. Ama plaj voleybolunda 8x8 metrekarelik bir alanda sadece iki kişisiniz. Ayrıca tepenizde ve ayağınızın altında gittikçe artan bir sıcaklıkla ve bazen de olumsuz etki eden rüzgarla mücadele edersiniz. Hava her an değişebilir, güneş çarpabilir. Siz ve oyun arkadaşınız hem libero hem pasör, hem pasör çaprazı olmalısınız.
- Plaj ve salon voleybolcusu sizce ayrı mı olmalı?
- Plaj ve salon voleybolu oynayan sporcuların birbirlerinden ayrılmaları gerekir. Çünkü bunlar aynı karından doğmuş ama farklı alanlara kaymış sporlar. Bu nedenle de farklı bir alanda incelenmesi gerekiyor. Sporcular için de aynı şey söz konusu... Plaj voleybolunun ayrı hakemleri, antrenörleri, sporcuları olmalı.
- Plaj voleybolunun gelişmesi için neler yapılmalı?
- Plaj voleybolunun ayrı bir federasyonu olmalı. Çünkü voleybol federasyonunda kaldığı sürece hep ikinci sınıf vatandaş olacak... Ayrı bir federasyonu olmalı ve başkanı da kumdan gelmeli. Durmaksızın araştırma yapmalı plaj voleybolunu ileriye nasıl götüreceğini düşünmeli. Ayrı bir sistemi, bütçesi ve disiplini olmalı. Hatta federasyon Antalya gibi kumun plajın çok olduğu bir merkezde görev yapmalı ki başkan kumdan uzak kalmasın.
- Plaj voleybolunun yayılması için neler gerekli?
- Bu etkinliğin ülke geneline yayılması için pilot bölgeler seçilmeli. örneğin Samsun, Marmara'da İstanbul, Ege'de Dalaman Sarıgerme, Kuşadası Davutlu, Antalya'da Konyaaltı, Lara ki burası dünyada plaj voleybolunun sayılı yerlerinden biri, hem enine hem de boyuna bir kumu var. Ormanın içinde bile kuma rastlayabiliyorsunuz. Bu da bulunmaz bir özellik... Güney Doğu'da da bu etkinlikler devam ettirilebilir. Böylece dört mevsimi yaşayan ülkemizde plaj voleybolu da yılın her ayı yapılabilir.
- Voleybolun geleceğini nasıl buluyorsunuz?
- Voleybolda altyapı sorunumuz var. İlköğretim çağındaki çocuklarımızda yayılması gerekirken buna fazla önem verilmiyor. Miniklerde ve yıldızlarda pilot bölgeler seçilmeli. Oralarda çalışmalar hızlandırılmalı ama miniklerde voleybol yetersiz çünkü lig bir ayda bitiyor.

Hiç yorum yok: