Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Plaj voleybolunun zevki başka

C Spor 14.07.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Dünya Baltacıoğlu ... Türk plaj voleybolunun önde gelen isimlerinden biri. Sayısız voleybol takımında oynamış ulusal formayı birçok kez giymiş başarılı bir sporcu... Allsport organizasyonu kapsamında Türkiye'nin en büyük plaj voleybolunu düzenliyor... Yaşamında en iyi bildiği işi yani sporu mesleğiyle birleştiren Baltacıoğlu ile Türkiye'deki plaj voleybolunun dününü bugününü konuştuk.
- Plaj voleybolunun Türkiye'ye geliş sürecini nasıl oldu?
Plaj voleybolu Türkiye'ye bir rastlantı sonucu geldi. 1989 yılının haziran ayında bir gün İtalya'daki Ravenna Volley'in başkanı beni telefonla aradı ve bu kentte bir plaj voleybolu Avrupa Kupası düzenlediklerini, iki arkadaşımı alıp oraya katılıp katılamayacağımı sordu. Ben de Kenan Bengü ve Metin Görgün 'le konuştum. Gerçekte ben Özkan Mutlugil 'i götürmek istiyordum ama Metin'in bu konudaki hevesi öylesine engellenemez bir haldeydi ki mecburen onu götürdük. Seferihisar'da voleybolcu bir arkadaşımızın tatil köyü vardı ve o sıralarda bildiğimiz tek plaj voleybolu sahası oradaydı. Biz üç arkadaş orada dört gün antrenman yapıp İtalya'ya yola çıktık ve ilk kez katıldığımız Avrupa Kupası'nda 3. olduk. Geri döndüğümüzde bu sporun keyfini almış, aynı zamanda bir ilki de yaşamış olmanın getirdiği hevesle bu sporu ülkemizde de sevdirmemiz gerektiğini düşündük ve aramızda kendi iş yeri olan tek girişimci arkadaşımız Ahmet Gülüm 'ün ofisinde toplandık. Bu toplantı sonunda Ahmet'in de katılımıyla, onun iş yerinde başlayan plaj voleybolu tutkumuz bu günlere kadar geldi.

En hızlı gelişen branş

- Bu branşın dünyada ve Türkiye'deki gelişimini nasıl buluyorsunuz?
- Plaj voleybolu 1996 yılında olimpik spor oldu ve dünyada en çabuk yükselen spor dalı unvanını kazandı. Türkiye'de 1989 yılından beri düzenlemekte olduğumuz turnuvalar önce çok amatörce, ancak uluslararası düzeyde başladı. Bizim ilkleri yaşadığımız turnuvalar hep kaliteli yabancıların katılımıyla gerçekleşti ve birkaç şampiyona sonra bizim sporcularımızda bu oyunun inceliklerini öğrenmeye başladılar. Müsabakaların yapılacağı yere bir hafta önceden 2 bin kişilik bir tribün kurulur ve üç gün boyunca oynanan maçlarda bin 200 şişe su, 550 adet öğlen yemeği tüketilirdi. Bu rakamlar yapılan işin kapasitesini gözler önüne sermek için verildi.

Türkiye ile paralel ilerliyor

- Plaj voleybolunun Türkiye'deki yeri nedir?
- Plaj voleybolunun Türkiye'deki gelişimi, ülkemizinkiyle orantılı olarak gitmekte. Türkiye'de gerçek plaj voleybolcuları Alanya, Antalya sahillerinde yetişmekte ve yıl boyunca çalışma olanağı bulabilmektedirler. Ancak bu sporculara teknik destek ve altyapı, yani voleybolun temel eğitimini vermek ve onları üst düzey plaj oyuncuları yapmak çok da kolay değil. Organizasyon bazında bakarsak; geçen 14 yıl içinde Türkiye serileri, uluslararası turnuvalar, 3 tane Avrupa şampiyonası, 1 Avrupa şampiyonası finali, 3 tane dünya turu organize ettik ve hep çok başarılı olduk.

Uluslararası turnuva

- Bu yıl organize edeceğiniz plaj voleybolunda ne gibi yenilikler var?
- Bu yıl düzenleyeceğimiz turnuvaya Türkiye'deki bütün ünlü voleybolcuların katılmasını bekliyoruz. Bu turnuva 24-25 Temmuzda Gümüşdere BURC Plajı'nda yapılacak ve şampiyon olan bayan ve erkek takımlarımızı ağustos ayında Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenecek olan CEV Challenger turnuvasına yollayacağız. Tabii bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Efes Light firmasına da teşekkür etmek gerekiyor, çünkü bütün masrafları sponsor olarak onlar üstleniyor.
-Uluslararası platformda Türk plaj voleybolunun yeri nedir?
- Uluslararası platformda yerimiz iki şekilde incelenmeli. İlki organizasyonlar, ikincisi sporcular. Organizasyon bazında dünya standartlarında işler yaptığımızı söyleyebilirim. Düzenlediğimiz turnuvalar hem CEV, hem de F. I. V. B. yetkilileri tarafından hep en üst düzey çalışmalar olarak değerlendirildi. Böylece şu anda dünyaca bilinen bir yapıya kavuştuk. Turnuvalarımızın üstdüzey ve uluslararası olanlarını hep Alanya'da düzenlediğimiz için şu anda Alanya dünyanın bütün önemli plaj voleybolcuları tarafından biliniyor. Bir başka güzel olay da her yıl Alanya'ya gelen yüzlerce plaj voleybolcusu. Yaz aylarında Avrupa'nın en önemli oyuncuları artık kamp yapmak için bu güzel spor kentini tercih ediyor. Bu arada gerçekten çok ciddi bir alt yapıya sahip olan Alanya belediyesini ve başkan Hasan Sipahioğlu 'nu da kutlamadan geçemiyeceğim. Başkan ve ekibiyle gerçekten dünyanın en büyük turnuvalarına imza attık. Sporcular bazındaysa; elbette ciddi bir aşama sağladık, artık biz de yabancıların bir kısmını yenecek takımlar yetiştirdik. Ancak sporculara profesyonelce oynama olanağı sağlayamadığımız sürece seviyeleri bundan daha ileriye gitmez.

Başarı mâliyet ile orantılı

- Bu organizasyonun size maliyeti nedir?
- Plaj voleybolunun mâliyetleri turnuvaların cinsine göre değişir. Örneğin 10 bin dolardan başlayıp 350 bin dolara varan maliyetler çıkabilir. Bu nerede ne kalitede turnuva yapacağınıza bağlı, örneğin Alanya'daki bir Avrupa finali 400 bin euro mâliyet taşırken, İsviçre'de aynı turnuva 780 bin Euro ya mâl olmaktadır. Sponsorlar plaj voleyboluna ne kadar bütçe ayırabilirse o kadar geri dönüş alırlar.Yukarıdaki fiyatların içinde televizyon canlı yayınlarını da düşünürsek, örneğin geçen yıl Avrupa finalinde 11 maç yurtdışına canlı yayınlandı ve Avrupa televizyonlarında izlendi. Geri dönüşü 3 bin 400 bin Euro'dan fazlaydı. Yani oralarda görünmek için 3 milyon dolardan fazla harcamak gerekiyordu.
- Türkiye'deki organizasyonlar ne zaman uluslararası platforma taşınacak?
- Gelecek yıl ülkemizdeki turnuvaları mutlaka uluslararası düzeyde tutma kararı aldık. Avrupa şampiyonasının dışın da da yerel turnuvalara yabancıların da katılmasını istiyoruz. Böylece bütün maçlar birer ulusal maç havasında geçecek ve hem daha zevkli olacak hem de oyuncularımıza daha çok deneyim kazandıracak.

Sporcular ayrılıyor

- Salon ve plaj voleybolunda mücadele eden sporcuların ayrılmaları gerektiğini düşünüyor musunuz?
- Bütün dünyada plaj voleybolcuları eğer biraz sivrilip uluslararası turlara katılıyorlarsa zaten salonda oynamaya vakit de bulamıyor, ihtiyaç da hissetmiyorlar. Vasat oyuncuların çoğu salonlarda oynamaya devam ediyorlar.

Hiç yorum yok: