Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Rusya'yı yenmek büyük iş

C Spor 30.06.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Ulusal Erkek Voleybol Takımı'nın Payidar ağabeyi... birçok şeye o koşuyor. Takımın psikolojisinden, eksiklerinin giderilmesine kadar her şey ondan soruluyor. Payidar Demir, takımın kazandığı ivmeyi, eksileri, eksikleri ve artıların yanısıra, takımın birinci lige çıkma isteğini anlattı. Payidar Demir, bir takım olmanın zorluklarıyla nasıl baş ettiklerini buna karşın tarihinde ilk kez Rusya'yı yenmenin sevincini ve gelecek 10 yılın ulusal takımını yaratmanın keyfini yaşıyor.
- Kulüp ile ulusal takım menajerliği arasında ne gibi farklar ve benzerlikler var?
- Ulusal takım tüm kulüplerin en iyilerinin bir araya geldiği bir platform. Oyuncuların voleybolda edindiği alışkanlıklar farklı ve bakış açıları büyük farklılıklar gösteriyor. Onları kısa sürede bir araya getirmek kaynaştırmak zorundasınız. Sadece bir camiaya değil tüm ülkeye sesleniyorsunuz. Kulüp takımlarında belli bütçeler var ve başarı bununla orantılı ama ulusal takım için aynısı geçerli değil.
- Ulusal Takım kadrosu büyük ölçüde değişti. Gerçi kısa sürede büyük başarılar gösterdiler ama çok da deneyimli değiller.
- Takımda şu anda ağabey konumunda iki oyuncu bulunuyor. Onların dışındakilerin hepsi genç. Bu gençleri uzun vadede düşünüyoruz. Önümüzdeki 10 yılın çekirdek kadrosu. 2007 yılındaki organizasyonlar bile bize göre orta vadeli planlar.
- Performanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Ulusal takım performansları yaşlarıyla doğru orantılı. Gençlere olan ihtiyaç bundan doğuyor. Yaşı ilerlemiş sporcularımıza bu nedenle teşekkür ettik. Bu takımın 10 sporcusu en az 10 yıl daha bu takıma hizmet edecek.

Başarılı olduk

- Rusya'yı tarihimizde ilk kez yendik. Bunun yaş ortalamasıyla bir bağlantısı var mı?
- Onlar da henüz çok genç, bizim takımımız da... Baktığınız zaman aynı kişiler en az 10 yıl karşı karşıya gelecek. Yaşları ve güçleri eşit. Hatta biz deneyimli oyuncularımızla onları yenseydik. Manşetler belliydi. 'Rusya'nın gençlerini deneyimliler yendi' Ama Çekler için de aynısı geçerli. Bizim gibi onlar da yeni. Bu nedenle galibiyetlerimiz onların bizden çekinmelerine neden olacak.
- Birçok antrenör hatta sporcu yabancı oyuncuların fazlalığından yakınıyor. Siz hem bir kulüp menajeri hem de ulusal takımda hizmet eden biri olarak ne düşünüyorsunuz?
- Erkeklerde ve bayanlarda da aynı sorun var. 4 numaralı oyuncu ya da pasör çaprazının çok güçlü olması gerekir. Bu konumlara da bu nedenle yabancı sporcular getirilir. Bunun nedeni takımın ve yöneticinin kendini garantiye alma isteğidir. Ulusal takımda bunun sıkıntısı fazlasıyla hissediliyor. Ali ve Volkan 'nın yanına birini bulmak çok zor. Yedekleri yok gibi bir şey. Böyle olunca başka pozisyonda oynayan birini bu pozisyona çekmek durumunda kalıyoruz. Bu durum kısa bir sürede mucize yaratmak gibi bir şey.

Kaliteli yabancı yok

- Liglerdeki yabancı oyuncuların kalitesini nasıl buluyorsunuz?
- Bence uzun süredir kaliteli oyuncu gelmedi. Buna karşın yetenekli olan Türk voleybolcular kenarda kaldı. Bu da onların güvenlerini sarstı.
- Avrupa'da birinci lige çıkabilecek miyiz?
- Bunun için uğraşıyoruz. Avrupa Ligi maçlarına da bu nedenle katıldık. Deneyim kazanmak önemliydi. Dışarda da içerde de kazanabiliyoruz. Şimdi avrupa Ligi'nde şampiyonluk istiyoruz. Her maçta çıta biraz daha yükseliyor. Bu takımı 2007 yılında Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde görmek istiyorsak birinci lige çıkmalıyız.

Takım olmaya başladık

- Genç bir kadronuz var... Bir takım olduklarına inanıyor musunuz?
- Yüzde 60 oranında bir takım görüntüsü veriyor ama geriye kalan yüzde 40'ı da ancak zamanla tamamlayabilirler. 18 farklı insanı aynı pencereden baktırmak zaman ister.
- Olanaksızlıklarla da mücadele ediyorsunuz. Hem gençleri kaynaştırmak hem de bunlarla mücadele etmek zor değil mi?
- Yapım gereği olanaksızlıkları başarısızlığın nedeni olarak göstermem. Başarısızlıkta payım varsa söylerim. Yetersizlikler eksiklikler var ama Türkiye'de önce başarılı olmanız gerekiyor. Ancak o zaman istekte bulunabiliyorsunuz. Ben buna hazırlıklıyım. Takım olarak iyi bir başlangıç yaptık. Artık başarı da gelecek.
- Çok yoğun çalışıyorsunuz. Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?
- Ailemi kamp dönemi ve maçlar nedeniyle çok az görebiliyorum. Son birkaç aydır ulusal takım kamplarından beri kısa dönemlerde gördüm. Birbirimizi özlüyoruz ama buna değdiğini de biliyoruz.

Hiç yorum yok: