Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Voleybolcu fabrikası çalışıyor

C Spor 16.06.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Uluslararası 7 kurs, EIB'de 3. kademe antrenörlüğü 450'den fazla ulusal maç... Yıldız, Gençler ulusal takımlarında yedi Avrupa Finali 5 kez Dünya Finali, 4 kez Balkan Şampiyonluğu... Bunların tamamını 35 yıllık meslek yaşamına sığdırmış ve bunca yılın büyük bir bö lümünü aynı takımda sürdüren bir teknik adam. Adnan Kıstak . Tüm varlığını voleybola özellikle de gençlerin yetişmesine adamış. Neslihan, Esra gibi yıldız isimleri A Ulusal Takım'a kazandıran teknik direktör. Biz sorduk o yanıtladı.
- Ulusal Genç Bayan Voleybol Takımı'nın son birkaç sezondur büyük başarıları bulunuyor. Bunun ardındaki sır nedir?
- 1996'dan bu yana genç takımla çalışıyorum. Bu da dört jenerasyon demek. Dört kez üst üste Avrupa ve Dünya Şampiyonası Finali'ne katıldık. Bazı büyük ülkeler bunu başaramadı. Ancak bu başarılarımız kamuoyunda fazla öne çıkmadı. 1982'li takımımızla Avrupa'da 3-2, 3-2 yenildik. Eğer bu maçları kazanabilseydik büyük bir başarı elde edebilirdik. 1984'lülerle Dünya 9.'su olduk. Küba, Rusya gibi dünya ve Avrupa'nın devlerini yenmeyi başardık.
- Lider mi, takım mı yaratmak önemli?
- Tüm takımı lider olabilecek konumda yetiştirmeye çalışıyoruz. Birilerinin birilerinden daha iyi olma olasılğı var. Birkaç kuşakta bir yıldız oyuncu çıkması çok doğal bir durum. Yıldızdan çok takım olabilmek önemli. Çünkü bireysel başarılar takım oyununda çok az etkili olan bir durum. Başarıları birlikte kazanmak önemli.
- Yıldız sporcuların varlığı takımı nasıl etkiliyor?
- Yıldız sporcularımızın olmasını tabii ki ben de istiyorum. Ama hem yıldız hem de takım olabilsek daha da iyi olur. Yıldızlar da sakatlanabilir, onların da psikolojisi bozulabilir.Bireysel tekniklerle birlikte ekip ruhunu pekiştirmek önemli. Dört kuşaktır Avrupa'da uygulanan çağdaş voleybol sistemini uyguluyoruz. Bu da bizim başarımızı ortaya koyuyor. Bazı mesleklerde devamlılık çok önemlidir. Benim içinde durum böyle.
Yıldızlar da elenir
- Ulusal takım kadrosunu oluşturmak için ne gibi aşamalardan geçiyorsunuz?
- Ben oyuncu seçmem. Yardımcılarım, antrenörlerimiz ülkenin dört bir yanından 40 kişilik bir kadro getiriyorlar. Onlara kendi prensiplerimizi, neler yapmaları ve yapmamaları gerektiğini anlatıyoruz. Bu kadro belli bir süre sonra 20 kişiye düşüyor. Elenenler arasında yıldızlar da olabilir. Ama onlar diğer elemelerde bizim istediğimiz gibi geri dönebiliyorlar. Elenenler zaten eleneceklerini biliyorlar. Çünkü sistemi çözmüş oluyorlar ve olayda haksızlık olmadığını da biliyorlar. Kadromuzu oluştururken altyapı antrenörlerine de büyük iş düşüyor. Onlar sporcuyu bizden daha iyi tanıyorlar.
- Bu sistemi kendi kulübünüzde uyguluyor musunuz?
- Kendi kulübümde de sporcularıma kurduğum sistem budur. Yabancı oyuncu konusunda sıkıntı çektiğimde sistemim sayesinde ayakta kalabildik. Her takımla da mücadele edebildik.

Yabancı bazen yararlıdır

- Yabancı oyuncu sayısının fazlalığına ne diyorsunuz?
- Yabancı oyuncu zaman zaman çok iyi olabilir. Ülkenin o yıl yetiştirdiği sporcuların durumu ile ilgili olmalı. Eğer sayısı kısıtlıysa ve piyasayı tatmin etmiyorsa ülke dışından sporcu getirilebilir. Ama biz dört kuşaktır kaliteli sporcular yetiştiriyoruz. Oyuncu seçiminde belirli kıstaslar olmalı. Bazen bir bazen üç yabancıyla oynanabilir.
- Başarılı bir özgeçmişiniz var. Avrupa'ya gitmeyi düşünüyor musunuz?
- Avrupa'ya gitmeyi düşünmedim. Çünkü Türkiye'de yapılacak çok şey olduğuna inanıyorum. Ulusal takımın dünya ve olimpiyat finallerinde başarılı olduğunu görmek istiyorum.

Hiç yorum yok: