Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

23 Eylül 2007 Pazar

Tokat'ta voleybol başkadır

C Spor 11.02.2004

ELENA DEMİRYÜREK

F utbol, basketbol, güreş, voleybol, halter... Hangisini izlemek sizin için daha keyifli? Hangisi nin daha çok seyircisi var? Peki Metropollerle, Anadolu kentleri arasındaki farklar nelerdi? Yanıt: Büyük kentlerde yaşayanlar ne kadar birbirinden uzak duruyorsa, küçük şehirlerde bir o kadar kenetleniyorlar birbirlerine... İşte çarpıcı bir örnek Tokat Belediye Plevne... Voleybol bu kentte neredeyse bir gelenek...İkibin kişilik salonu üçbinlere varan oranlarda dolduran bir takım. Süper Lig'e ilk çıktığı sezonu taraftarının desteğiyle ligi altıncı sırada bitiren, bir sonraki yıl ilk dörde girerek CEV Kupası'nda oynamaya hak kazanan ancak şanssız bir kurayla elenen bir takım. Bu yılki hedeflerini, voleybolun Tokat'ta neden bu kadar önemli olduğunu, kenetlenmenin neleri değiştirebileceğini, takımın teknik patronu Reşat Arığ 'a sorduk.
- Tokat'ta büyük bir voleybolsever kitlesi olduğunu biliyoruz. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?
- Aslında bu yeni bir durum değil. 1969 - 1970'lerde Birinci Lig'de yer alan bir takım. Yani voleybol geçmişi var. Tokat'ta aklınıza gelebilecek herkes voleybola gönülden bağlıdır. İkinci Lig'de de 10 yıllık bir geçmişi vardı. Kent neredeyse voleyboldan hiç kopmamış.
- Salona gelen seyirci profilini biraz tanımlar mısınız?
- Her hafta farklı bir seyirci kitlesi bizi izlemeye geliyor. Salonumuz bin 500 - ikibin kişilik; ancak bizi izlemeye bazen üç bin kişi bile gelebiliyor. Seyircilerimiz arasında üniversite öğrencileri, köylüler, işçiler, öğretmenler... Kısacası her kesimden insan geliyor. Bu durum da bizi çok mutlu ediyor.
Seyirci voleybolu sevdi
-Tokat'taki bayanların seyirci olarak voleybola bakışı nasıl?
- Bayan Ulusal Takımımız'ın kazandığı başarılardan sonra zaten fazla olan bayan seyirci kitlesi daha da arttı. Özellikle köylerde yaşayan kadınlar, çocuklarını alıp salona gelmeye ve voleybol izlemeye başladı. Bu spor kentte zaten bir tutkuydu; şimdi ilgi daha da arttı. Maçlarımızın olduğu günlerde, ilköğretim okularında dersler tatil ediliyor. Sadece çocuklara voleybol sevgisini aşılamak için. Bu çok önemli, küçük yaşta iyi bir voleybol seyircisi olurlarsa, ilerde bu spora bakış açıları daha profesyonelleşir.
- Voleybol, Tokat'ta bu kadar gözde bir sporsa yolda yürümek sizin için zor oluyordur...
- Aslında evet. Futbol İstanbul'da ya da büyük kentlerde nasıl gözdeyse, voleybol da Tokat için öyle. Yani sokağa çıktığımızda herkes yardımcı olmaya çalışıyor. Voleybola ayrı bir sevgi olduğu için, gereken özeni gösteriyorlar.
- Takımınızda kaç tane Tokatlı sporcu var?
- Bir alt kümedeyken sporcularımızın neredeyse tamamı Tokat'taki üniversite öğrencilerinden oluşuyordu. Ben bu takımı süper lige çıkmasıyla birlikte devraldım. Takımda hâlâ Tokatlı bir oyuncumuz var. Ancak onu 2. Lig'de küme düşme tehlikesi yaşayan Niksar'a verdik. Yani şu anda takımda Tokatlı yok.
- Takım büyük kentlerden gelen sporculardan kurulu. Bu bir problem yaratıyor mu?
- Tokat, küçük bir kent ve büyük kentlerdeki gibi sayısız seçeneğiniz yok. Bu da sporcularımın ve benim sadece voleybola konsantre olmamızı sağlıyor. İstanbul takımlarına karşısında bu durum bence büyük bir avantaj. Çünkü sporcunun dağılma şansı yok. Bu da hergünü bir kamp havasına sokuyor.
- Yerel yönetimi takıma ne gibi destekleri var?
- Belediye Başkanımız Nizamettin Aydın ve valimiz Ayhan Nasuhbeyoğlu 'nun bize çok büyük katkıları oldu. Belediye başkanımız herşeyimizle tek tek ilgileniyor. Sporda siyasi görüşlerin fazla da önemli olmadığını düşünüyorum. Takımın ve kentin voleybol anlayışının tüm ülkeye yayılması için hep beraber elimizden gelen herşeyi yapmaya çalışacağız.
- Takımın durumu nasıl?
- Tek tek oyuncularımıza bakıldığında, ilk dörtte bulunan takımlar onları transfer etmek için bir iki kez düşünür. Ancak bu çocuklar birlikte bu takımda büyük aşamalar kaydediyorlar. Hem takım hem de kendilerini voleybol konusunda geliştiriyorlar. Bu takım bir bütün halinde değerlendirilmeli. Gücü ancak o zaman anlaşılabilir

Hiç yorum yok: