Merhabalar...

Şu anda Elena Demiryürek'in blog'unda bulunuyorsunuz... Burada benim yazılarımı, röportajlarımı bulabilirsiniz... Fotoğraflarlara gün gelecek zenginleşecek bu blog ama şimdilik zamanı var... Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederim

27 Eylül 2007 Perşembe

Türkiye ikinci vatanım

C Spor 05.08.2004

ELENA DEMİRYÜREK

Avrupa Voleybolu'nun başındaki kişi... Andre Meyer ... Tam bir Türkiye tutkunu... Ülkemizin yurtdışında yaşayan bir vatandaşı gibi. Türkiye'yi birçok kez ziyaret etmiş bir isim. Eylül ayında 25.'si gerçekleştirilecek CEV (Avrupa Voleybol Federasyonu) toplantısı 52 üye ülkenin katılımıyla İstanbul'da yapılacak. Mayer, toplantının ayrıntıları için geçen haftalarda Türkiye'ye geldi. Andre Meyer ile Avrupa ve Türkiye voleybolunu, statü değişikliklerini konuştuk.
- Türk voleybolunun gelişimini nasıl buluyorsunuz?
- Türk voleybolunda son 10 yıldır bir çıkış var. Avrupa Şampiyonası'nda Bayan Ulusal Takımı büyük başarı kazandı. Şimdilerde erkek voleybolu da ivme kazandı. İlk kez düzenlediğimiz Avrupa Ligi'nde averajla final oynayamadılar. Bu da Türk voleybolunun tüm kollarıyla başarıya gittiğini gösteriyor.
- Türkiye'ye önceki yıllarda fazla organizasyon verilmiyordu...
- Bu doğru ancak az sayıda da olsa buradaki organizasyonlar mükemmel yapılmış. Organizasyonlar Türkiye'de düzenlenmeye başlanınca başarı da beraberinde geliyor. Örneğin Avrupa Şampiyonası? Seyirci avantajını en iyi şekilde değerlendiren Türkiye başarıya da ulaştı.
- Türkiye'ye organizasyon verilmesinin asıl nedeni olarak Türkiye Voleybol Federasyon Başkanı ile olan yakın ilişkiniz gösteriliyor...
- Avrupa voleybol federasyonlarının hepsiyle çok iyi iletişimimiz bulunuyor. Türkiye verilen tüm organizasyonları eksiksiz yerine getirdi. Bu nedenle CEV toplantısını burada yapmaya karar verdik. Bu kararı da Berlin'de yapılan görüşmelerde düşünmeye başladık. Hüsnü Can , bize böyle bir öneriyle geldi ve Türkiye'nin bu gibi organizasyonlarda ne kadar başarılı olduğunu gördüğümüz için verdik. Bu organizasyonun da tıpkı diğerleri gibi en iyi şekilde tamamlanacağını düşünüyorum.
- Toplantıda neler görüşülecek?
- Bu toplantıda seçim yapılmayacak. Ancak çok önemli kararlar alınacak. Gençler ve Büyükler Avrupa Şampiyonası'nın nerede yapılacağının kararları alınacak. Bu da Türkiye için önemli bir gelişme olabilir.
- FIVB'nin kural değişiklikleri komitesinin de üyesiydiniz. CEV olarak FIVB ile konuşarak liberonun sadece defans olan görev alanını biraz daha genişletecek misiniz?
- Liberonun hareket alanı çok kısıtlı. Bunu geliştirmek için uğraşıyoruz. Ancak şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Kuralların değişmesi uzun zaman alıyor.
- Kurallar zaman zaman anlaşılmakta zorlanılıyor. Bu konuyla ilgili ne yapmayı planlıyorsunuz?
- Bence kurallar herkesin anlayabileceği kadar anlaşılır olmalı. Daha anlaşılır ve efektif kurallar konulmalıdır.

Kuralları herkes anlamalı

- CEV statü değişikliklerini çok seven bir kurum. Sizce bu bir handikap değil mi?
- Statü değişiklikleri hem sporcular, hem antrenörler, hem de seyirciler için bunlar çok zor oluyor. Bence 4 yılda bir olan statü değişiklikleri 8 yıla çıkarılmalı. Aksi takdirde uyum sorunları yaşanıyor. Avrupa'da 1 milyondan fazla kişi voleybol oynuyor. Bunların içinde profesyoneller de var, küçük çocuklar da. Kuralları hepsinin anlaması gerekir ve bu nedenle basite indirgenmeli.
- Avrupa Ligi'nde Türkiye, ev sahibinin finallere doğrudan katılma hakkı olduğunu sonradan öğrendi. Neden?
- Avrupa Ligi'nde Türkiye'nin elenmesi üzücüydü. Ancak burada yapılan değişiklik kasım ayında belli olmuş ve ocak ayında duyrulmuştu. Ancak bu toplantıda Türkiye'nin olmayışı ve iletişimsizlik, böyle bir sonuç doğurdu.
- Türkiye'ye sık sık geliyorsunuz...
- Çok güzel bir ülke. Kendimi Türk gibi hissediyorum. Ben ve tüm ailem Türkiye'yi çok seviyoruz. Burada çok iyi dostlarım var. Hüsnü Can da bunlardan biri.
- Türkiye'yi bu kadar sevmenizin nedeni nedir?
- Türkiye'de insanlar çok sıcak. Avrupa'da birbirlerinden uzak duruyorlar. Ben sıcaklığı seviyorum. Ülkenizde yemeklerden bahsetmeye gerek yok. Çünkü çok güzel ve konuşmak yerine yenmesi gerekir diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: